Ünlü Yatırımcıdan Epik Altın ve Bitcoin Tahminleri: Tarih de Verdi!

Posted by

Forest for the Trees’in (FFTT) kurucusu ve başkanı Luke Gromen’e göre, ABD doları “aşırı değerlenmiş” seviyelerden yeniden fiyatlandırılırken, ABD Hazine tahvilleri 2030 yılına kadar küresel rezerv olarak terk edilecek. Gromen, bunun da altın fiyatında 3 kat, Bitcoin’de ise 6 kat getiriyi tetikleyeceğini söylüyor.

Yeni küresel rezerv varlık: Sarı metal!

ABD Hazine piyasası 2014 yılından bu yana birincil küresel rezerv varlığı olarak payını kaybediyor. Çünkü küresel merkez bankaları net olarak 400 milyar dolar değerinde Hazine tahvili sattı. Ayrıca, net olarak 600 milyar dolar değerinde altın satın aldı. Gromen, “Küresel merkez bankaları on yıl önce net bazda ABD Hazine tahvili alımını durdurdu. Ayrıca, ABD’nin borcu büyümeyi durdurmadı. ABD Hazine tahvillerinin arzı ile küresel merkez bankalarının talebi arasında giderek büyüyen bir uçurum var.” diyor.

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere altın bu yıl birçok yeni rekor seviyeye ulaştı. Gromen, yılbaşından bugüne kadar %12,5 artışla sağlam kazançlar elde ettiğini söylüyor. Ayrıca, 2030’a doğru yükselmeye devam edeceğini belirtiyor. Bu bağlamda Gromen, şu açıklamayı yapıyor:

Makrodaki her bir şey size altının yükselmeye devam edeceğini söylüyor. BRICS’in altına yöneldiğini görüyorsunuz. Yellen’ın 40 yıllık ekonomik ortodoksluğu çöpe attığını görüyorsunuz. Fed’in, gerektiğinde likidite ekleyerek Hazine piyasasında işlev bozukluğu yaşanmasına izin vermeyeceğimizi söylediğini görüyorsunuz. Küresel rezerv varlığı olarak Hazine tahvillerinin alternatifi altındır. Merkez bankaları için Hazine tahvilleri artık risksiz enstrümanlar değil. Eğer ABD hükümetinin hoşuna gitmeyen bir şey yaparsanız, Hazine tahvillerine el koyarlar. Bunu Rusya’ya ve diğerlerine yaptılar, bu da gözleri açtı.

Altın fiyat tahmini: 3 katına çıkması gerekiyor çünkü…

Piyasalar Hazine tahvillerinden uzaklaşıldığını hissediyor. Dolayısıyla bu da altın fiyatlarını arttırıyor. Gromen, “Piyasalar refleks olarak Hazine piyasasındaki işlev bozukluğunun devam etmesine izin verilmeyeceğini anlamaya başlıyor. Bu durumda 130 trilyon dolarlık küresel tahvil piyasası giderek 65 trilyon dolarlık ABD doları hisse senedi piyasasına, yaklaşık 14 trilyon dolarlık altın piyasasına ve 1,4 trilyon dolarlık Bitcoin piyasasına sıkışıyor” diyor.

Altının yaklaşan çok yıllı rallisini perspektife oturtmak için Gromen, altının yükselişinin henüz yeni başladığını söylüyor. Bu bağlamda Gromen, “Birincil rezerv varlık olmanın ortalamasına geri dönüşü yansıtmak için, fiyatının büyüklük sırasına göre daha yüksek olması gerekiyor,” diyor. Daha kesin bir görünüm elde etmek için Gromen, ABD’nin resmi altınının piyasa değerinin yabancıların elinde bulunan hazine tahvillerine oranına bakıyor. Buradan hareketle şu sonuca varıyor:

1989’da SSCB çöktüğünde bu oran %20 idi. Dolar krizi yaşadığımız 1979 ve 1980 yıllarında bu oran %134’tü. Bugüne geldiğimizde ise bu oran %7’de. Dolayısıyla altının, en son büyük bir güç rekabeti yaşadığımız 1989’da bulunduğumuz bu uzun aralığın en altına geri dönmesi için üç katına çıkması gerekir.

Bitcoin tahmini: Altın 3 kat artarsa BTC 6 kat artar!

Bitcoin de bu yeni rezerv varlık ortamında kilit bir rol oynuyor. Gromen, “Bitcoin insanlar için enerji bağlantılı nötr bir rezerv varlık. Bu yönüyle dijital altın benzeri bir araç. Daha fazla dolar likiditesi daha zayıf bir dolar anlamına geliyor. Bu da Bitcoin için iyi. Altının tartışmalı bir şekilde altından daha iyi yaptığı pek çok şeyi yapıyor. Ancak yine de çok daha fazla oynaklığa sahip ve çok daha küçük bir piyasa.” diyor.

Gromen, yatırımcılar tahvil satıp değeri olan varlıkları satın aldıkça önümüzdeki altı yıl içinde Bitcoin için 6 kat getiriyi göz ardı etmiyor. Bu bağlamda, “Değerini koruyan şeyler ABD hisse senetleri, altın ve Bitcoin’dir.” diyor. Bu senaryoda Gromen’a göre, Bitcoin daha yüksek volatilite nedeniyle altından daha iyi performans gösterecek. Gromen, “Eğer altın 3 kat artarsa, Bitcoin 6 kat artarsa şaşırmam. İkisi de kazanabilir” diyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir